Op 11 april vond de Koninklijke opening van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht plaats. Hare Majesteit Koningin Beatrix ontstak het slotstuk van lichtkunstroute Trajectum Lumen vanaf het balkon van het Academiegebouw, met Willem Alexander en Maxima aan haar zijde.

De Utrechtse Internet Courant deed als volgt verslag:
“Het is gebeurd: de knop is ingedrukt, de lichten van de Dom zijn ontstoken. Het officiële startsein voor de Vrede van Utrecht is gegeven. Vol spanning stonden de toeschouwers op het Domplein te wachten. Het gonsde: “Waar komt ze aan?”, “Zijn Maxima en Willem-Alexander er ook?”, “Hey, wat is dat daar?”. Tromgeroffel. Een aantal witte figuren op stelten komt de menigte ingelopen. “Oh nee, we hadden toch meer daar moeten staan”, “Wat gebeurt er? Ik zie alleen maar telefoons in de lucht”, “Waar komt dat geluid vandaan?” Een spotlight belicht de domtoren en er schitteren twee trompetten in het licht. Een antwoord komt van de domkerk: nog twee trompetten.

Dan zijn ze daar: de koningin, prins Willem-Alexander, prinses Maxima en burgemeester Aleid Wolfsen. Het publiek juicht. Wolfsen bedankt Beatrix voor haar laatste officiële bezoek aan de stad en nodigt haar uit de knop in te drukken. Ze drukt. Iedereen draait zich verwachtingsvol om naar de Dom. En er gebeurt.. niets. Geroezemoes volgt. Maar dan is daar het moment: licht! Een opgeluchte zucht gaat over het plein, ‘Als ik boven op de Dom sta’ wordt ingezet en iedereen zingt mee.
Bij de laatste klanken gaat het Utrechtse lied moeiteloos over in een andere meezinger: “Bea bedankt!” schalt het over het plein. Bea lacht, zwaait en knikt gedag.”

Ik verzorgde de projectleiding en de showregie van dit evenement.

#Utrecht #koninklijk #conceptontwikkeling

#projectleiding #showregie

2013

Rol:
projectleider, regisseur

Opdacht:
conceptontwikkeling, projectleiding, showregie

Opdachtgever:
Stichting Vrede van Utrecht 2013 & Gemeente Utrecht

No tags for this post.